Brățări electronice pentru protecția victimelor violenței domestice

În primăvară am votat ca fiecare femeie abuzată cu ordin de protecție, să poată fi real protejată de abuzator prin brățări electronice care să alerteze poliția la apropierea agresorului. În România au fost crime înfăptuite de cei care deja aveau interdicția de a se apropia de victimă, doar că o încălcau și se afla prea târziu, iar organizațiile non-guvernamentale și victimele s-au luptat mulți ani ca ele să primească protecție reală.

Legea a fost promulgată pe 21 mai și de atunci s-a scurs termenul de șase luni în care Guvernul (și în principal Ministerul Afacerilor Interne) trebuia să vină cu normele fără de care legea nu poate fi pusă în practică.

Legea nr.146/2021:

  • Pasul 1: Legea. În vigoare din 21 mai.
  • Pasul 2. Normele de implementare. Termen 21 noiembrie. Stadiu: termen depășit.
  • Pasul 3: Operaționalizarea sistemului de monitorizare și alertă, 1 martie 2022 ( fix peste 56 de zile lucrătoare de azi). Stadiu: îngrijorător.

Am întrebat și vechiul și noul Guvern și pentru că tema este a unora de care ne pasă multora includ aici răspunsurile lor așa cum au fost ele primite.

Hotărârea Guvernului privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) prin utilizarea brățărilor electronice necesare aplicării ordinului de protecție provizoriu şi ordinului de protecție în cazul actelor de violență domestică trebuia adoptată până la data de 21 noiembrie 2021.

➡ Pe 17 noiembrie 2021 am adresat, în acest sens, o interpelare Prim-ministrului de la acea dată, domnul Florin Cîțu. Răspunsul din partea actualului Guvernul a venit sec, interpelarea „nefiind în concordanță cu noua structură și componență a Guvernului” (Poza 1).

➡ 1 martie 2022 este data la care trebuie realizată cel mai târziu operaționalizarea SIME, conform legii, și am solicitat instituțiilor responsabile cu dezvoltarea și administrarea acestui Sistem informatic (Inspectoratul General al Poliției Române, Administrația Națională a Penitenciarelor și Serviciul de Telecomunicații Speciale) să ne fie comunicat stadiul și demersurile efectuate pentru operaționalizarea acestuia.

Până în prezent:

➡ Inspectoratul General al Poliției Române nu a răspuns solicitării.

➡ Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că Hotărârea Guvernului nu a fost aprobată/publicată, dar că a exprimat un punct de vedere cu privire la un proiect de Regulament privind organizarea și funcționarea Comitetului tehnic elaborat de IGPR, și a participat la ședințele tehnice pentru a analiza și identifica soluții viabile cu infrastructura necesară operaționalizării sistemului (Poza 2).

➡ Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis că dezvoltarea componentei aflată în responsabilitatea acestuia poate începe abia după stabilirea soluției de monitorizare electronică și a tipului de dispozitiv electronic de supraveghere. În acest sens, specialiști din cadrul instituției au participat la sesiuni de prezentare a echipamentelor și a sistemelor informatice necesare implementării acestui proiect. De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale ne asigură că întreprinde toate demersurile necesare, în vederea operaționalizării Sistemului informatic de monitorizare electronică până la data de 1 martie 2022 (Poza 3).

Nu ajută cu mare lucru să votăm legi, dacă ele nu se aplică și nu cred că responsabilitatea mea se termină cu votul din plen. Așa cum cetățenii au obligația de aplica legea așa o are și statul, de a face ce e în dreptul lui. Nu este legea mea, noi am asigurat doar puterea necesară de a o debloca după ce fusese parcată în sertare în legislatura trecută, dar e o lege de care îmi pasă și pe care o voi urmări îndeaproape.