Social

Legi adoptate
și propuneri legislative

O zi liberă pentru vaccinare

Legea prevede ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  1. o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor;
  2. o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
  3. de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Sute de mii de români care au beneficiat de prevederile legii au ales să nu mai amâne vaccinarea, micșorând riscul și pentru ei înșiși, și pentru cei din jur.

Legea nr.221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost promulgată pe 26 iulie 2021 de preşedintele României.

CO-INIȚIATOR: RADU-IULIAN MOLNAR – DEPUTAT USR

Locuințe sociale și de necesitate pentru victimele violenței domestice

Victimele violenței domestice pot astfel utiliza locuințe de necesitate, pe perioada ordinului de protecție, având astfel acces la un spațiu sigur care le oferă posibilitatea ieșirii din situația de vulnerabilitate.

De asemenea, posibilitatea de a fi încadrate în categoria beneficiarilor de locuințe sociale este o măsură de sprijin pentru victimele violenței domestice, accesul la locuire fiind un element care le va asigura un parcurs mai ușor către o viață de independență față de abuzator.

Legea vine să sprijine victimele violenței domestice, fenomen care a luat amploare în ultima perioadă. Doar în primele patru luni ale anului 2024 polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate de instanțele de judecată în ordine de protecție. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 38.656 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.348 în mediul urban și 19.308 în mediul rural.

În primele 5 luni ale anului 2024, peste 16.000 de femei au fost victime ale violenței domestice, iar polițiștii au intervenit  în 50.000 de cazuri de violență domestică. Au fost emise peste 5.000 de ordine de protecție.

Legea nr.253/2022 pentru modificarea și completarea Legii locuinței nr. 114/1996 a fost promulgată pe 20 iulie 2022 de preşedintele României.

CO-INIȚIATOARE: OANA CAMBERA, DEPUTATĂ NEAFILIATĂ

Asistență juridică pentru victimele violenței domestice și ordin de protecție până la 12 luni

Violența domestică este un flagel care a cuprins întreaga țară. În condițiile în care la sfârșitul anului trecut aproape 100.000 de persoane au reclamat cel puțin o dată un caz de violență domestică este evident că nu mai discutăm de cazuri izolate,  ci de o problemă a noastră ca societate.

Victimele violenţei domestice sunt marginalizate de societate şi de cele mai multe ori acest lucru încurajează agresorii să îşi continue şi să intensifice abuzurile. De multe ori, abuzurile ce îmbracă forma violenţei domestice se pot desfăşura pe săptămâni, luni sau chiar ani de zile, iar durata de 6 luni a unui ordin de protecţie este insuficientă pentru atingerea scopului şi anume cel de a oferi victimei distanţa necesară faţă de agresor care să îi poată garanta siguranţa fizică şi emoţională.

Societatea civilă a fost mereu implicată în ajutorarea victimelor, de aceea în redactarea proiectului de lege au existat consultări cu reţeaua pentru protecţia victimelor violenţei domestice şi ProTECT. 

Legea nr.240/2023 privind modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice a fost promulgată pe 19 iulie 2023 de preşedintele României.

CO-INIȚIATOARE: MONICA BERESCU – DEPUTAT USR

Transparență financiară pentru cluburile sportive publice

Cluburile sportive publice, dar și cele private finanțate în proporție de cel puțin 50% din fonduri publice, sunt obligate să comunice, anual, prin publicare pe pagina proprie de internet, a surselor financiare, bugetului, bilanțului contabil și execuției bugetare anuale. 

De asemenea, cluburile vor trebui să facă publice structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul persoanelor angajate, organigrama instituției, numărul sportivilor legitimați pe secții sportive și categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor sportivi. Totodată, vor trebui să publice cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.

În situația în care cluburile nu se achită de obligația legală, autoritățile publice nu le vor putea acorda finanțare.

Inițiativa este menită să aducă mai multă transparență în sportul românesc.

Legea nr.245/2023 pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost promulgată pe 20 iulie 2023 de preşedintele României.

CO-INIȚIATORI: BRIAN CRISTIAN, RAREȘ TUDOR POP, FILIP HAVÂRNEANU – DEPUTAȚI USR

Fără prezență periodică în fața comisiilor de evaluare pentru persoanele cu handicap ireversibil

Comisiile de evaluare vor fi obligate să stabilească termen permanent de valabilitate pentru certificatele eliberate acestora și oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri.

Legea nr.340/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost promulgată pe 10 noiembrie 2023 de preşedintele României.

(CO-INIȚIATOARE: MONICA BERESCU – DEPUTATĂ USR)

Centrele de inovare digitală vor beneficia de facilitățile acordate incubatoarelor de afaceri

Legea dă acestor comunități de inovație cadrul legal să continue și facilitățile fiscale ale incubatoarelor de afaceri, acolo unde orașele înțeleg că competitivitatea lor depinde și de mediul antreprenorial.

Sectorul IT din România are un potențial de dezvoltare enorm, însumând deja peste 8% din PIB. Cu această lege, sunt stimulate înființarea și finanțarea centrelor de inovare digitală, ceea ce se traduce în crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiei și dezvoltarea mediului antreprenorial, implicit dezvoltarea comunităților locale.

Deputaţii USR, Monica Berescu, Oana Țoiu şi Viorel Băltăreţu, au depus, în 2022, un set de propuneri legislative ce au ca obiectiv sprijinirea microîntreprinderilor, fondatorilor de start-up-uri şi a IMM-urilor aflate în căutare de capital. Legea Centrelor de Inovare Digitală este primul proiect din acest pachet care a fost adoptat în Parlamentul României.

Legea nr.419/2023 pentru completarea art. 6 alin. (1) din Legea nr. 102/2016 privind incubatoarele de afaceri a fost promulgată pe 28 decembrie 2023 de preşedintele României.

CO-INIȚIATOARE: SILVIA DINICĂ – SENATOARE USR

Acces liber și gratuit în toate locurile publice pentru câinii ghizi

Legea garantează accesul liber și gratuit al câinilor ghizi în toate locurile publice, inclusiv în locațiile în care se asigură servicii publice și în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri și în mijloacele auto de transport alternativ. 

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor fi scutite de la plata tarifului de omologare RAR pentru autovehiculele special modificate pentru a putea fi conduse de persoanele cu handicap.

În România, persoanele cu dizabilități au dreptul de a utiliza câini ghizi pentru a-și îndeplini activitățile de zi cu zi și a se deplasa în siguranță. Acești câini sunt considerați instrumente de mobilitate pentru persoanele cu deficiențe vizuale sau auditive și sunt antrenați pentru a ghida persoanele cu handicap în deplasările lor.

Persoanele cu dizabilități se confruntă cu diverse provocări și obstacole în accesul la servicii și facilități, inclusiv în ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități Ia acești câini ghizi, inclusiv probleme cu educația și formarea lor, acreditarea și recunoașterea lor oficială, precum și probleme cu accesul în locurile publice și la mijloacele de transport. 

Legea nr.136/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost promulgată pe 14 mai 2024 de preşedintele României.​

CO-INIȚIATOARE: SILVIA DINICĂ – SENATOARE USR

Eliminarea „TAXEI PE BOALĂ”

În prima zi a sesiunii parlamentare, pe 2 februarie 2024, împreună cu Cristian Seidler, am depus un proiect de lege pentru eliminarea ei. Cerusem deja Avocatului Poporului, în ianuarie, să intervină și să reclame la CCR taxa pe boală. Niciun răspuns, dar am continuat, în toate comisiile parlamentare în care subiectul a fost dezbătut, să punem presiune pentru scoaterea acestei taxe nedrepte aplicate românilor bolnavi. 

Marcel Ciolacu a ieșit victorios și a zis că a eliminat taxa pe boală, că a rezolvat o problemă pe care tot Guvernul lui a creat-o. A mințit, iar taxa a rămas în vigoare pentru bolnavii cronici și marii arși.  Pe 9 aprilie 2024, au încercat să repare, dar au uitat de bolile autoimune. Pe 11 aprilie au revenit, din nou, cu modificări: măresc categoriile celor taxați. Concret, adaugă la taxare persoanele în carantină și persoanele care au recomandare de reducere a timpului de muncă, de exemplu angajatele însărcinate. 

După o campanie de 100 de zile și eforturile USR în Parlament și în comunicare, după articole ale jurnaliștilor și proteste și scrisori ale bolnavilor, au cedat și au eliminat 80% din taxele pe concediile medicale. 

A fost o victorie amară, căci oameni bolnavi și părinții copiilor cu cancer au avut o vreme de suferit, dar a fost o victorie necesară bazată pe fiecare distribuie pe Facebook sau prezență la proteste. Mulțumesc! 

Totuși, nu s-a făcut dreptate complet. Proiectul nostru vine să repare nedreptățile rămase, eliminând taxele și pentru categoriile afectate: codul 01 („Boală obișnuită”), codul 07 („Carantină”) și codul 10 („Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru”). 

Continuăm lupta pentru a aduce corectitudinea în sistemul de sănătate.

PL-x 232/2024 – Propunere legislativă pentru abrogarea lit.i) a alin.(1) al art.155 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​

CO-INIȚIATOR: Cristian Seidler – deputat USR

Corectăm inechitățile din Legea Pensiilor

După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și după recalculare, între 100.000 și 200.000 de români care au lucrat în condiții deosebite și speciale – în centralele nucleare, termocentralele pe cărbune, minele, turnătoriile, producția de oțel, de mașini – vor rămâne fără beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat, cu toate că aceștia au avut contribuții mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii tocmai ca să aibă garanția unei vârste reduse de pensionare și a unei pensii decente.

Concret, de la 1 septembrie 2024, persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, dar și persoanele cu dizabilități, vor fi sancționate întrucât pensiile aflate în plată, stabilite în baza legislației anterioare, nu vor mai fi actualizate cu inflația până la data la care pensiile recalculate în baza noii legi nu vor ajunge, în urma majorării valorii punctului de referință, la nivelul pensiei în plată.

Proiectul vine să repare această nedreptate.

L367/2024 – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii

CO-INIȚIATORI: Irineu Darău – senator USR; Radu Miruţă  – deputat USR